Zo hoog is een boete voor laadpaalkleven met een elektrische auto
Haat u het ook zo wanneer een auto al dagen op een laadplek geparkeerd staat? En al helemaal wanneer het een auto met verbrandingsmotor is? NU.nl en Autoweek zochten uit hoe bepaalde gemeenten, waaronder Amsterdam, omgaan met laadpaalklevers. En wat voor boete riskeert zo iemand nou? Het zorgt voor verrassende onthullingen. Wist u bijvoorbeeld dat een laadplek helemaal geen parkeerplaats is?
Een boete riskeren
Elektrisch rijden is de toekomst. Het is beter voor het milieu, beter voor uw portemonnee en het maakt in sommige gevallen parkeren ook makkelijker. Veel gemeenten faciliteren openbare laadplekken op gunstige plaatsen, maar dat betekent niet dat u onbeperkt er mag staan met uw elektrische leaseauto. En een normale auto met verbrandingsmotor riskeert al helemaal een boete.
NU.nl vroeg bij de gemeenten Haarlemmermeer, Katwijk, Amsterdam, Utrecht en Den Haag hoe zij deze regels handhaven. Ontdekken politieagenten dat een niet-elektrische auto op een laadplek staat, dan betekent dat een boete van 95 euro! Niet alleen dat, ook elektrische auto’s worden strenger gecontroleerd. Staat u langer dan 24 uur te laden? Dan is iedere leaseauto al 5 keer opgeladen en is het dus tijd om hem te verplaatsen.
"Als een elektrisch voertuig opgeladen is, dan dient de bestuurder plaats te maken voor een ander elektrisch voertuig”, aldus een woordvoerder van de gemeente Katwijk. “Ook dan kan er een boete opgelegd worden, alleen komt dit in de praktijk minder voor.”
Parkeergeld voor een laadplek
Sinds 1 oktober moet er ook parkeergeld betaald worden voor een parkeerplaats met laadpaal. Dat maakt lang parkeren al minder aantrekkelijk. Wel zijn er nog uitzonderingen in bepaalde gemeenten, qua regels en qua handhaving. Den Haag hanteert bijvoorbeeld de regel dat laadplekken na 22.00 uur voor alle auto’s beschikbaar zijn. En controleren of er geladen wordt doen ze niet. “Dat begint al met de technische uitvoerbaarheid; als e-rijder kan je dit gemakkelijk omzeilen door gewoon je verwarming/airco op afstand aan te zetten, zet vervolgens je raampje een beetje open, en voilà: Jouw laadtransactie kan eindeloos duren"
Elektrisch leasen bij ActivLease
Heeft u vragen over welke regels er in uw woonplaats zijn voor parkeren op een laadplek en hoe lang u mag laden met uw elektrische auto? U kunt uw gemeente bellen of contact opnemen met onze vriendelijke medewerkers. ActivLease is uw elektrische lease expert en wij helpen u graag bij iedere stap van de elektrische omslag. Elektrisch leasen is nu ook uiterst voordelig want bij kentekenregistratie in 2019 profiteert u van de lage 4% bijtelling voor wel 60 maanden! Dat geldt o.a. voor de Tesla Model 3, Volkswagen e-Golf, Opel Ampera-e en de Nissan Leaf.
Bron: NU.nl