Winterbanden bij uw leaseauto - alle info en regels
Tijdens het winterseizoen is het veiliger om te rijden op winterbanden. Maar wat zijn precies de voordelen van winterbanden? Zijn ze verplicht als u op vakantie gaat in het buitenland? En waar kunt u een afspraak maken voor een bandenwissel? ActivLease zet voor u de handigste en belangrijkste informatie over winterbanden bij leaseauto’s op een rij. Heeft u toch nog vragen over zomer-/winterbanden, de bandenwissel of iets anders? Onze vriendelijke medewerkers staan u graag te woord. Neem contact op met ActivLease en bel 085 – 9022929.
Waarom u voor winterbanden moet kiezen
Bij temperaturen lager dan 7 graden Celsius is het aantoonbaar veiliger om op winterbanden te rijden. Door het zachtere rubber van de band heeft uw leaseauto bij vrieskou meer grip op het wegdek en is de kans op slipgevaar een stuk kleiner. Ook kan het aangepaste profiel effectiever water afvoeren, waarmee de kans op aquaplaning verkleint. Uiteindelijk resulteert dit in een betere wegligging, een kortere remweg en dus meer veiligheid voor u en uw medeweggebruikers.
Wanneer moet u wisselen naar winterbanden?
De bandenwissel vindt idealiter plaats in oktober en november. U kunt natuurlijk wachten tot de temperaturen onder het vriespunt dalen, maar dan moet u ook rekening houden met lange wachttijden bij de bandenfitter. Denk eraan dat u in maart of april uw banden weer terug wisselt. In de zomer slijten winterbanden namelijk sneller dan in de winter. Bovendien hebben de banden in de zomer een minder goede wegligging en een langere remweg dan zomerbanden, waardoor het gevaarlijk kan zijn om te lang op winterbanden door te blijven rijden.
Een alternatief voor winterbanden
Een goed alternatief op winterbanden zijn All Season banden. Deze zijn in veelal erkend als winterbanden en combineren de beste eigenschappen van zowel zomer- als winterbanden. Zo heeft u bij hoge en lage temperaturen voldoende grip op het wegdek. Door de groeven in het profiel kan de All Season band efficiënter sneeuw en water afvoeren dan de zomerband. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u in de herfst en het voorjaar niet meer hoeft te denken aan de tweejaarlijkse bandenwissel – en dus ook niet aan het maken van een afspraak en de bandenopslag.
Geen winterbandencontract
Wanneer u geen winterbandencontract heeft afgesloten maar deze wel wil laten monteren, dan kan dit alsnog in uw leasecontract worden opgenomen. U kunt hiervoor contact opnemen met een van onze medewerkers. Vervolgens kunt u in oktober/november bij uw merkdealer of een van de bandenfitters terecht voor een montageafspraak.
Waar vindt de bandenwissel plaats?
U kunt voor de bandenwissel een afspraak maken bij een van de aangewezen bandenfitters. In de meeste gevallen is dit uw eigen merkdealer of een fitter zoals Euromaster, KwikFit en Profile Tyrecenter. Alle administratieve zaken worden geregeld tussen de dealer/bandenfitter en de leasemaatschappij. Ook worden uw zomerbanden opgeslagen bij het bedrijf naar uw keuze.
Winterbanden in het buitenland
Winterbanden zijn in steeds meer landen verplicht vanwege de verhoogde verkeersveiligheid die ze bieden. In Nederland is dit (nog) niet het geval, maar zodra u in de wintermaanden met uw leaseauto op vakantie gaat naar Duitsland, Finland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Oostenrijk, Zweden of Zwitserland, dan moet u rekening houden met een bandenwissel. Als u geen winterbanden gebruikt waar dit wel verplicht is, dan loopt u kans op een verkeersboete en kunt u aansprakelijk gehouden worden voor schade bij verkeersongevallen. In Oostenrijk en Duitsland is het zelfs verplicht om een winteruitrusting mee te nemen in uw leaseauto. Hiermee doelt men niet alleen op winterbanden, maar ook op antivries in de ruitenwisservloeistof.
In sommige wintersportgebieden is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht. Deze bieden meer grip en veiligheid dan winterbanden. Hierbij geldt bovendien een lagere maximumsnelheid dan normaal. Een overzicht van de regels bij het gebruik van winterbanden en sneeuwkettingen in het buitenland vindt u op de website van de ANWB.