Rijkswaterstaat heeft ambitieuze plannen voor 'zonnesnelweg' A37
Zonne-energie is op dit moment een goedkope duurzame energiebron om in te investeren en dat maakt het aantrekkelijk voor het opzetten van nieuwe projecten. Rijkswaterstaat onderzoekt op dit moment de mogelijkheid om zonnepanelen te plaatsen langs de A37. Het traject tussen Klazienaveen en Hoogeveen moet op die manier grootschalig duurzame energie gaan opwekken. Ook ziet men kansen voor een rijstrook waarop elektrische auto’s en vrachtwagens inductief kunnen opladen.
Zonnesnelweg A37
Het ambitieuze snelwegontwerp behelst een traject van 43 kilometer waarop maar liefst 300 hectare aan zonnepanelen worden geplaatst. Deze panelen worden ingezet als vangrails, brede middenbermen en geluidsschermen. Rijkswaterstaat heeft drie bouwkundige ontwerpbureaus gevraagd om met een ontwerp te komen, waaronder Posad Spatial Strategies uit Den Haag, Studio Marco Vermeulen uit Rotterdam en projectontwikkelaar IAA uit Amsterdam. Zij zien de A37 op dit moment nog als proeftraject. Mocht het succes hebben, dan krijgen de A6 en A58 mogelijk dezelfde metamorfose.
De uiteindelijke doelstelling van Rijkswaterstaat is om in 2030 een milieuvriendelijk wegennetwerk te hebben. Het ontwerp van Posad laat zien hoe energieopwekking in het snelweglandschap op een harmonieuze manier kan worden ingepast, zonder dat het ten koste gaat van de kenmerkende omgeving. Posad kijkt ook al naar de toekomst, waarin de technologie voor meer dan alleen de automobilisten een hoop voordelen kan bieden. Door de energie lokaal op te slaan kunnen ook de omwonenden en ondernemers er gebruik van maken, de straatverlichting eraan gekoppeld worden en zelfs het wegdek vorstvrij worden gehouden.
Geluidsschermen met zonnepanelen
Energieopwekkende geluidsschermen bestaan al, maar zijn nog niet op grote schaal toegepast. Dat is volgens bouwconcern Heijmans wel mogelijk. Met het Solar Noise Barriers-project testte Heijmans de technologie eerder in de omgeving Den Bosch. Hier werden meerdere schermen geplaatst met geïntegreerde zonnecellen. Deze blijken niet alleen functioneel en duurzaam, maar ook mooier om te zien dan de normale grijze schermen langs de snelweg.
Elektrische auto leasen bij ActivLease
Goedkope duurzame energie opent de deur voor verdere ontwikkeling van de elektrische auto. Grote autofabrikanten als Volkswagen en Tesla gaan al massaal mee in de elektrische revolutie. Met een bijtelling van slechts 4% is emissievrij rijden zeer aantrekkelijk voor een zakelijke lease. Bij ActivLease adviseren wij u vrijblijvend over de voordelen van elektrisch rijden. U kunt ook onze voorraad elektrische auto’s bekijken of direct een leaseofferte aanvragen.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven