Subsidies en fiscale regelingen voor elektrische bedrijfsauto's
Overweegt u een elektrische bedrijfswagen aan te schaffen of te leasen? Dan zijn er manieren om duizenden euro’s te besparen waar u misschien nog niet van wist! Er zijn diverse subsidies en fiscale regelingen beschikbaar voor ondernemers. Op deze pagina geven we een overzicht van deze regelingen en subsidies, met een korte beschrijving en informatie over hoe u hiervoor in aanmerking kunt komen.
Naast de hieronder genoemde regelingen zijn er nog veel meer financiële voordelen als u kiest voor elektrisch rijden. Volledig elektrische bedrijfsauto’s zijn vrijgesteld van zowel de motorrijtuigenbelasting (MRB) als de belasting van personenauto’s en motorrijwielen (BPM). Bovendien profiteren elektrische bestelwagens van een verlaagde fiscale 16% bijtelling.
- Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
- MIA en Vamil voor ondernemers
- Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA)
Ondernemers kunnen dankzij de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s (SEBA) een elektrische bedrijfswagen kopen of zakelijk leasen tegen super aantrekkelijke prijzen. De extra financiële ondersteuning is een mooi initiatief van de overheid om emissievrij rijden te stimuleren. Ondernemers kunnen een SEBA korting ontvangen van maximaal 5.000 euro. Hierdoor wordt de keuze om over te stappen van een benzine- of dieselbus naar een elektrische bedrijfswagen een stuk makkelijker.
2024 LAATSTE JAAR VOOR SEBA-KORTING!
LET OP: Dit is het laatste jaar dat u gebruik kan maken van de subsidieregeling. Zorg dus dat u er snel bij bent om nog te profiteren van een flinke korting op uw nieuwe bedrijfswagen!
Voorwaarden
Om als ondernemer in aanmerking te komen voor de SEBA-subsidie heeft de overheid een paar voorwaarden opgesteld. Dit zijn de belangrijkste:
- De subsidie geldt voor emissieloze, volledig elektrische bedrijfswagens.
- De netto catalogusprijs is 20.000 euro of hoger.
- De subsidie is maximaal 12% van de verkoopprijs, tot een bedrag van € 5.000,-.
- De WLTP-actieradius is minimaal 100 kilometer.
- De bedrijfsauto valt in de categorie N1 of N2 met een maximumgewicht van 4.250 kg.
- U blijft minimaal 3 jaar in bezit van de bedrijfsauto.
Elektrische bestelbus met SEBA-korting leasen
ActivLease heeft diverse elektrische bedrijfsauto’s met SEBA korting in bestelling staan. Deze subsidie wordt door ons in de leaseprijs verwerkt, zodat u profiteert van een aantrekkelijk maandtarief. Wilt u meer weten over hoe wij SEBA toepassen en wat u moet doen om voor de subsidie in aanmerking te komen? Bel of mail ons!
Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
De MIA/Vamil-regeling is een interessante fiscale regeling in Nederland die ondernemers stimuleert om te investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, zoals elektrische bedrijfsauto's. MIA staat voor Milieu-investeringsaftrek en Vamil staat voor Vervroegde afschrijving milieu-investeringen.
Een elektrische bedrijfsauto leasen onder de MIA/Vamil-regeling heeft een aantal fiscale voordelen. Met de MIA-regeling kunt u een deel van de investeringskosten in de elektrische auto aftrekken van uw fiscale winst, wat betekent dat u minder inkomstenbelasting hoeft te betalen. Met de Vamil-regeling kunt u tot 75% van de investeringskosten willekeurig afschrijven, waardoor u de afschrijving naar voren kunt halen en sneller financieel voordeel kunt behalen.
Voorwaarden
De voorwaarden voor de MIA/Vamil-regeling kunnen veranderen, dus het is belangrijk om altijd de meest actuele informatie te raadplegen op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Hier zijn enkele algemene voorwaarden die van toepassing kunnen zijn:
- Bedrijfsmiddel: De auto moet als bedrijfsmiddel worden gebruikt en opgenomen zijn in het bedrijfsvermogen.
- Milieuvriendelijk: De elektrische bedrijfsauto moet voldoen aan de milieucriteria die zijn gesteld voor de MIA/Vamil-regeling. Elektrische auto's komen in aanmerking voor de regeling, maar het specifieke belastingvoordeel kan variëren afhankelijk van de CO2-uitstoot, de batterijcapaciteit en het type voertuig.
- Aanvraagperiode: De aanvraag voor MIA/Vamil moet worden ingediend binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting.
- Minimale investering: Er is vaak een minimaal investeringsbedrag vereist om in aanmerking te komen voor de regeling.
- Administratieve verplichtingen: Als aanvrager moet je alle benodigde informatie verstrekken en de administratieve verplichtingen naleven die vereist zijn voor de regeling.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
De KIA-regeling staat voor Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en is een fiscale regeling in Nederland die bedrijven stimuleert om te investeren in bedrijfsmiddelen, waaronder ook elektrische bedrijfsauto's. De KIA-regeling geldt voor alle bedrijfsmiddelen, dus niet alleen voor elektrische voertuigen.
Het voordeel van de KIA-regeling bij het leasen van een elektrische bedrijfsauto is dat u als ondernemer een extra aftrekpost kunt krijgen voor uw investering. Dit betekent dat u een deel van het investeringsbedrag mag aftrekken van de fiscale winst, wat resulteert in een verlaging van de belastbare winst. Hierdoor hoeft u minder inkomstenbelasting te betalen, wat financieel gunstig kan zijn voor uw bedrijf.